Nu är Elliott Svensk Viltspårschampion!

Idag har vi gått vårt tredje viltspår i öppen klass och eftersom han fick en 1:a även på denna så är han nu SVCH Kullaskogens Morris - en viltspårschampion!!!

Det var en underbart vacker morgon med sol men ganska kallt och ganska blåsigt. När vi gick spåret snurrade han så mycket på ett ställe att jag trodde det var kört. Lars berättade senare att det var den svårare av de två "klurigheter" han lagt ut, en återgång på en hälla där vinden låg på. Men han klarade det och Lars som var domare var jättenöjd med hans spår vilket ju såklart känns jättekul! Han sa att han tyckte att han spårade mycket bättre denna gång än förra gången och att spåret denna gång var flera snäpp svårare än sist. Känns så bra att han de två sista spåren har fått riktiga utmaningar så att han verkligen bevisar att han kan!!! Spåret gick delvis genom ett fin-fint kantarell-ställe, gissa om det kliade i fingrarna......!

Domarens anteckningar:

Tar an spåret i lämpligt tempo. Sträcka 2: Får problem vid bergsklack pga kastvindar men klarar utan hjälp. Bra! Klarar vinklar och bloduppehåll u.a. Vinkel 4 återgång mkt svårt på hälla med kastvindar. Elliott tvingas tänka till, ringar om och klarar. Bra! Hittar och markerar tydligt klöven. En hund i stark utveckling. Kommer att bli superbra med mognad och mera rutin. Idag färdig vilstspårschampion!
Spårtid: 18min

Domare: Lars Olofsson, Dreverklubben


Ja, det var himla kul att det gått så bra hela vägen. Nu gäller det bara att hålla igång och få vara med på "riktigt" någon gång och kanske få gå på en älg som man vet är skjuten typ i lungan så att den inte gått så himla långt. Spännande! 

Annars är det personspår och lydnad som jag bestämt mig på att satsa fortsättningsvis i höst. Sök-kursen var vi ju tvungna att avanmäla  oss ifrån pga ekonomi (den var i Nordmaling och eftersom jag inte får ersättning för i somras så bestämde vi oss för att stryka den då det blir en del bensinkostnader.....). Umeå Brukshundsklubb verkar inte köra någon sök-kurs i höst och deras agilitykurs kom vi inte med på. Var först anmäld på GRKs agilitykurs men såg att vi skulle missa de två sista tillfällena och eftersom det bara var fyra träffas så kändes det lite väl mycket att missa. Så, tävlingslydnadskurs i Holmsund som det ser ut och bruksspårsträning själv eller med kompisar som jag hoppas vill träna. Han kan ju inte bara träna på att spåra matte-spår........

Efter spåret åkte vi ut till Åke och Bibbi på lunch och det var himla trevligt!!!! Tack Åke och Bibbi för en underbar eftermiddag! Elliott och lilla Lykka busade massor, hon är en riktigt liten tuffing! Vi avslutade med en promenad med hundarna i skogen. På vägen hem stannade vi till och gick till "Paradiset" (visst har jag berättat om det förut? Iallafall en av de vackraste platserna jag vet här kring Umeå, därav namnet Paradiset.) för att få vara lite mer utomhus denna underbara dag. Kryssade lite mellan bärplockarna och plockade lite (mer) svamp. 


På väg tillbaka från spåret. Å se vilket fint grepp han har om klöven denna apportör....hm.....han kör samma visa med dummisarna, längst, längst ut hålller han :)


Elliott var så trött att han inte orkade sitta upp för fotograferingen (se alla följande "efter spåret" bilder). Detta var helt ett av de svåraste spåret han gått!


Stolt kille!


Bär tillbaka klöven till bilen.....

Fina guldklimpen!!!


Mmm, min klöv.......


En stolt husse och en trött Elliott.


Mmm, får jag godisen du håller i handen snart....

Världens vackraste hund!!!


Här med!!!


Och här!


Och såklart här!

Andra 1:an Ökl viltspår tagen!

I morse åkte jag och Elliott ut till Västansjö och gick vårat andra Ökl spår. Det regnade och hade regnat hela natten så jag visste ju att det kunde gå hur som helst, sist vi gick ett spår när det regnade (eller det regnade när jag lade spåret och på natten men inte då vi gick det) så gick det inte alls bra. Men han gick hur fint som helst även fast han fick göra saker han aldrig gjort tidigare!

Spåret började längs en stig vilket är en av sakerna vi inte tränat på, att gå där andra har gått.  Men han vek av precis där spåret vek av, duktiga killen. Sen gick det upp över klippor vilket vi ju heller inte övat särskilt mycket. Återgången klarade han med en perfekt ringning! I slutet av spåret korsade det en stig, sak nummer två vi aldrig tränat på, men det var inga problem alls. Så här lät omdömet:

"Regn och blåst. Ivrig hund som har något högt tempo. Kryssar i små slag hela vägen. Genar en liten aning i vinkel 3 (blodupppehåll). Gör en snygg ringning vid vinkel 4. Duktig spårhund med stort intresse!"

Efter spåret åkte vi till Åke och Bibbi där jag och Bibbi tog en promenad med hundarna. Hade tagit med kameran för att få en bild på mamma Tuffa och Elliott men Elliott blev heltokig och med kameran i handen har man inte värsta kontrollen (inte jag iallafall). Tillslut blev det en bild med Elliott på litet avstånd från de andra :) Vi hittade massor med svamp så nu har samlandet från mina tre-fyra senaste promenader gett en del.

Idag tog även Elliotts kullbror Terrace med matte Eva sin andra viltspårs 1:a! Stort grattis till er!!! Sist men inte minst blev kullsyster Winnie Svensk Viltspårs Champion när hon idag tog sin sista 1:a!!!! Stort grattis till er också!!!!


Elliott, mamma Tuffa och Yra.


Fina Tuffa! Visst är de lika! Jag tycker att alla kullsyskonen har fått Tuffas huvud och ögon. Tuffa är ju förstås tjej och lite femininare men som här när hon har tungan ute syns det inte lika tydligt att hon har smalare nos.


Resultatet av några hundpromenader i skogen i form av Karl-Johan svampar. Eftersom jag inte är ute för att plocka svamp utan för att rasta Elliott har jag aldrig någon korg så det slutar alltid med att jag stoppar fickorna fulla samt fyller den medhavda bajspåsen. Det tog Rätt lång tid att rensa denna svamp, hann bli himla less. Kan nog konstatera att jag tycker "jakten" är roligast.....

Hundvakt

Idag har vi varit hundvakt på eftermiddagen och kvällen. Det var Elliotts kompis Fia som fick vara hos oss ett tag. Såklart blev det massor av bus! Fia är jättegossig och vill gärna vara nära, nära. Katterna tog det bra med en ny hund i huset.Det blev två långa promenader så nu ligger Elliott och sover sött! 
Bilder från kvällspromenaden:


Elliott och Fia


Det du luktar på måste jag lukta på....


Det började skymma så reflexvästarna åkte på. Full fart!


Springa fort fort i skogen!!!!!

Dagens tips

Här kommer ett tips från mig till ffa alla hundägare men även "vanliga" människor. Det är att införskaffa ett par "boots" som heter Hawthorne, märket är La Crosse. Det är typ ett par låga stövlar och de är supersköna! De är så lätta att bara dra på när man ska ut på promenad och eftersom hundägare inte bara vistas på asfalten utan går mycket i skogen (hoppas jag) där det kan vara blött och lerigt även dagar då det inte regnar är de perfekta eftersom de är vattentäta men inte så klumpiga som stövlar kan vara. Jag köpte en halv storlek för stora skor och har lagt i en extra sula (en mjuk och skön) på sommaren och på vintern tar jag ut den extra sulan eftersom jag då har tjocksockar. Så kan man använda dem året runt! På vintern brukar jag även använda  damasker/gaiters så att jag inte får snö i dem, de kan även användas när man går i ris som är blött och man inte vill ha på sig regnbyxor. De kostar 699:- vilket inte är billigt men jag använder mina hur mycket som helst så jag tycker att det är värt det. Det finns såklart andra låga stövlar men de är inte på långa vägar lika sköna och har man hund går man ju några mil i veckan så det kan det vara värt. Så här såg det ut när jag skulle fota mitt heta tips:


Jag sätter ner stövlarna på golvet och hinner knappt slå på kameran innan Elliott kommer och undrar vad vi nu ska hitta på för kul. Hej, här är jag!

Vänta matte, det känns som att du har fokus på något annat än mig. HÄR är jag!!!


Här måste man visst jobba för uppmärksamheten! Rulle-ti-rull.....


Så här ser de ut utan hund. (Nä, det här är ingen mode-blogg, jag sa aldrig att de var snygga..........) Fast de finns faktiskt i massa fräcka färger, man behöver inte vara så diskret som jag utan man kan välja limegröna, rosa, röda mm.

Här kommer även ett recept på morotskaka:

3 ägg
3 dl socker 
3 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1/2 tsk salt
1 1/2 dl rapsolja
4 dl rårivna morötter

Glasyr:
50-100 g philadelphiaost  (jag brukar ta 100g)
30 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker men inte jättemycket. Blanda ner de torra ingredienserna, oljan och morötterna. Använd gärna KRAV-märkta ägg, socker, mjöl och morötter. Grädda i ugn 175°C i 25-30 minuter. Jag tycker det är gott när kakan inte är helt torr utan lite småkladdig i mitten så håll koll. Vispa ihop glasyren, gärna med elvisp så fluffar den till sig lite, och bred över när kakan svalnat. Man kan ta 4 av vardera ägg, socker och mjöl ifall man vill att kakan ska bli lite högre. Har man dåligt samvete kan man minska på socker och olja lite men inte för mycket :)


Kameran åkte med på morgonens skogspromenad. Det var vi och 180 ungar i skogen. De trodde Elliott var en räv...........så de kan gott få fortsätta vara i skogen och lära sig lite mer om dess invånare :)



Ja, vad ska man säga? Det gäller att ha tungan rätt i munnen......


Här kör han vad jag brukar kalla för "Pappa Loke minen". Om ni går in på Lokes hemsida (finns bland länkarna) och klickar på Loke så förstår ni vad jag menar....... :)


Det är någonting med Elliotts svans. Han har den aldrig som en sabel utan den sista delen orkar som inte riktigt hålla sig uppe. Ja, alltså möter vi en annan hanhund så står den ju rakt upp men annars........

Både "Loke-minen" och svansen......






På vägen hem har det på sista tiden funnits en sandhög. Varje gång vi går förbi vill Elliott gräva en grop, köra huvudet ner längst i botten på gropen, lägga sig i gropen och rulla på sig så att han kanar ner för hela sandhögen Mitt lilla sand-troll.

Appropå snygga killar så kom en granne från en intilliggande gård förbi och frågade om de fick använda Findus som pappa till planerad kull ed deras katthona. Nu är ju FIndus kastrerad så det gick inte men han får ta det som en komplimang!

Imorgon skriver jag tenta på 20p. Hoppas att det går vägen.......... Senare i veckan händer det massor, jag återkommer.........

Yes!!!!

Första 1:an i öppen klass spår är härmed tagen!!! Det var dessutom ett ordinarie viltspår så nu har vi bara de rörliga kvar. Det var tre Goldens som gick, förutom Elliott var det Gilly och Kellie som båda två fick sina sista 1:or och nu kan titulera sig Svensk Viltspårschampion. Grattis till er! Solen sken och vi höll till vid Bäcksjön där det var jättefint så det blev en himla trevlig dag där alla var på gott humör.

Elliott gick jättefint verkligen, allt känns mycket bättre nu när jag förstått och förlikat mig med hans spårsätt. Tidigt i morse fick han cykla, sedan fick han bada och busa med Kellie innan vi tog en skogspromenad och efter 2 1/2 timmes väntan fick han börja spåra. När jag stannade bilen där vårt spår låg så ylade han där bak i bagageutrymmet, han var så taggad och visste precis vad han fått vänta på hela dagen. Han höll sedan en aningens bättre tempo tycker jag, det märktes att han fått göra lite innan. Spåret gick över olika terräng. Det började över blöt moss/myrmark, sedan blandskog innan vi gick in i barrskog och sista biten var det faktiskt klippor. Blev lite nervös där eftersom han aldrig spårat på klippor förut men det var ingen jättelång sträcka så det gick bra. Återgången var inte klockren utan han ringade en del innan han klurade ut det och fortsatte. Inga problem vid skottet förutom att Elliott blev lite orolig när Lars gick iväg och vi skulle stanna kvar (typiskt lillkillen). Spårtiden blev 15 minuter (en tid som jag är mycket nöjd med, Lars trodde dessutom att spåret kanske var en aning för kort så han gick verkligen lugnare).Så här blev domarens kritik:

"Tar an viltspåret i lämpligt tempo. Ringar V1, V2 och återgången V4, klarar den blodade V3 u.a. Spårar något kryssande men verkar hela tiden ha koll på hur spåret går. En mkt pigg och energisk hund som med mer rutin kommer att bli en utmärkt eftersökshund."

Domare: Lars Olofsson

Nu återstår bara de två rörliga. Henrik tyckte inte att vi skulle gå några mer spår i år när han fick höra att det kostade 300kr per spår men nu när det gick så bra så har han sagt att jag kan få gå ett till eller kanske två :)

På vägen hem hände något läskigt. En bit innan vi nått rondellerna på Ersboda (vi kom på 364 från Ersmark-hållet) så sprang det ut en hund på vägen framför bilen framför oss. I motsatt fil kom bil och lastbil. Den sprang ut mellan filerna så att bilen framför oss körde inte på den men den sprang in på våran fil igen och sprang sedan fram och tillbaka bakom bilen som saktat in/stannat innan den fattade rätt beslut och sprang tillbaka in i skogen. Hade den sprungit över till den andra filen hade den säkerligen blivit påkörd av lastbilen. Och eftersom den var bakom en bil så såg den ju inte bilarna som kom i andra filen så det var verkligen tur att den sprang in i skogen igen, kanske husse eller matte ropade. läskigt var det iallafall när man tänker på hur det kunde ha slutat.


Henrik var inte med när vi gick spåret så det blev inga kort tagna denna gång men här är ett från förra året!


Elliott och Kellie badar innan de gått sina spår.


Elliott och Kellie busar.


Kellie tyckte Elliott var lite för mycket ibland och tog sin tillflykt upp på bordet.


Numera SVCH!!! Ingrid med Gilly och Hanna med Kellie.


I veckan ...

I veckan har vi gått två viltspår. Det ena lade jag en av de morgnar då det regnade. Första biten gick över ett kalhygge sedan skog med både moss/ormbunksvegetation och senare vanligt blåbärsris för att sedan gå in en liten bit på ettt annat kalhygge innan slutet sattes en bit in i skogen. I första skogsdelen gjorde jag en återgång. På kvällen gick vi spåret och det var hur mycket mygg som helst! Kalhyggesdelen i början gick inte alls bra utan jag valde efter ett tag att sätta honom på spåret där det gick in i skogen. Det var lite irrigt men han klarade sig till återgången där jag efter ett tag satte honom på spåret igen. Sedan gick det bra tills kalhyggesdelen igen som han klarade ut efter lite ringning. Tyvärr så missade han spårslutet och tog upp mitt spår som jag gått för att komma tillbaka till vägen. Som tur var upptäckte jag det (jag har ju slutat snitsla eftersom han varje gång han kommer till en snitsel hoppar upp och touchar den med nosen och sedan spårar vidare. Så nu används klädnypor istället vilket resulterar i att jag allt som oftast inte har någon aning om vi är rätt eller inte eftersom de inte syns förrän man är någon meter ifrån) och tog tillbaka honom så att han fick prova igen och då hittade han klöven. Inget toppenspår alltså. 

Det andra spåret lade jag igår morse och det började på ängsmark innan det gick ut på moss/sankmark (inte riktigt meningen, jag tyckte att han skulle spåra på lite andra marker än skog så jag gick ut och fann mig själv ha vatten upp över anklarna. Och man kan ju inte vända om utan det var bara att fortsätta) och sedan in i skogen igen. En återgång fanns även denna gång. På kvällen gick vi spåret och han klarade våtmarken utan problem (jag hade stövlar denna gång) och skogspartiet kryssade han väl lite mycket ibland och jag upplever det som irrigt men han klarade återgången perfekt! När vi nådde klöven gick knuten inte upp så vi jobbade hårt ett tag för att få lös den från trädet. Mycket bättre detta spår alltså. Det hann börja skymma så de där klädnyporna såg jag verkligen inte skymten av förrän jag var alldeles bredvid dem. Det är lustigt när man går och blir sådär nervös och jag undrar om vi är helt ute och cyklar och sen tittar man ner och har en klädnypa precis vid handen. 

Jag läste i Marita Carlssons "Träna viltspår - öppen klass" och där står det på ett ställe:

"Vissa individer av olika raser söker vittringen mer eller mindre ovanför marken....en hund som spårar ovan markytan kan vid vissa vindförhållanden spåra kryssande. Detta arbetssätt kan upplevas som lite irrande och av ett virrvarr på spårsträckan av hundföraren. Dessa hundar är svårlästa men ofta inte mindre spårnoga."

Sådär, där har vi ju Elliott. Kryssande med nosen ovanför marken? Svar ja! Lite irrande och virrvarrig? Svar ja! Svårlästa? Svar ja! (jag tror att vi är helt borta medan han har stenkoll, ska bara kolla så att han inte missar något ) Hon skriver även att domaren ska ta hänsyn till att det finns hundar som spårar på detta sätt men vi får väl se. Det känns som att de flesta vill att de ska gå sakta med nosen i spåret hela tiden och inte avvika. Vi får väl se imorgon då vi ska gå ett ordinarie öppenklass spår med Dreverklubben. Spännande och nervöst! 

Lägligt nog upptäckte vi orsaken till att han slickat så mycket på sin tass bla. Han har en period slickat sig på lår och ben och tass och jag har kollat huden och försökt kolla tassarna och mellan klorna men lilleman är ju väldigt rädd om sina tassar så jag har inte sett något. Men igår lyckade Henrik se att han hade någon mellan två tår. Det ser ut som en varblåsa, fast ganska platt, av en tio-örings storlek. Inget mellan de andra tårna. Kanske har vi inte lyckats skölja bort allt grus så det har skavt? Jodopaxade och gjorde omlägg med bomull och strumpa så att han inte skulle slicka så mkt. Han lärde sig snabbt att han inte fick bita på strumpan. Var på väg flera gånger men hejdade sig och tittade upp på oss som att "javisst ja, he, he, jag fick ju inte bita...." Vi får se hur det blir. Strumpan åkte av på promenaden och det känns som en sådan här situation där det kanske bara blir bökigare att ha strumpa till ett så litet sår. Ska prova att bara tvätta och ha  strumpa inomhus så att han inte kan slicka men köra utan på promenader. Eftersom det är lördag kan jag ju inte ringa veterinär och fråga heller.


Här är lite bilder från midsommar som jag inte lagt in:

Elliott går på vatten...


Grabbarna fiskar. Elliott fick inte vara med eftersom han placerar sig ute i vattnet precis i kastzonen. Henrik håller i en gädda som han rensade och kokad till katterna - som inte ville ha!




Elliotts bästiskompis FIa


Elliott fick prova på att leka med freesbee. Kul!


Grabbarna grillade medan vi tjejer fixade i köket. Klyschigt värre men det blev en riktigt god middag!



Anlagsspår och röntgenresultat

Hej igen. Flytten sög musten och lusten ur mig men här kommer en kort uppdatering med senaste nytt. Elliott har ikväll klarat sitt anlagsprov i viltspår. Detta var hans omdöme:

"Mycket ivrig hund som dock lugnar ner sig på slutet. Missar vinkel 2 pga för hög nos, ringar och finner igen spåret 30m från vinkeln. Kryssar sträcka 4 av samma anledning. Hittar klöven med liten ringning. Kommer att bli en duktig spårhund! Träna medvindspår! Ta ned tempot!"

Domare Leif Roth

Så inga överraskningar direkt. Han har ju alltid varit het i spåret och under dagen fick han gå ett spår samt två långpromenader så han var ju inte så het som han kan vara. Han gick spåret på 11 minuter. Och att han inte sätter ner nosen ordentligt alltid vet jag ju oxå om men jag upplever att ju längre spåren ligger desto bättre går det, han måste fokusera mer. Anlagsspåret har ju bara legat 2-3 timmar och det var länge sedan vi gick ett spår som legat så kort. Så jag fick tipsen att stanna upp ibland i spåret och bara prata med honom för att få ner tempot samt bara gå medvindsspår ett tag för att få ner nosen. Brorsan Zico gick oxå sitt anlagsspår och klarade det!


När vi var hemma i Norrbotten var vi i Öjebyn och röntgade Elliotts höfter, armbågar samt ögonlyste honom och han fick u.a på ögon och armbågar samt A-höfter! Så himla skönt!

Annars har det inte blivit så mycket träning av i sommar utan Elliott har fått vara sällskapshund. Han har faktiskt lugnat ner sig betydligt när vi är hemma i Luleå och kan slappna av ibland :)




Bad i ån nedanför Henriks föräldrars hem.


Här åker Micke iväg i strömfåran.... (alltså med flit, det är roligt)


...och Elliott börjar direkt pipa och kastar sig efter för att kolla att allt är ok.


Elliott simmar själv i strömfåran. Jättebra träning! Som rehab-gym fast hemma och gratis!


Gräsytorna bakom huset


.....fortfarande bakom huset.


Tidigare i vår så mentalbeskrevs Elliott med syskon och vi har gått en liten jaktträningskurs. Lägenheten är bebolig och fin men inte helt klar ännu. De sista pusselbitarna (saker på väggarna, sista grejerna i arbetsrummet mm) är däremot lagt på is eftersom det inte känns akut och jag är rätt less. Ska försöka sätta in bilder senare i veckan. 

Annars ska vi ut och träna i skogen igen för att få ner tempo och nos så att vi kan fortsätta med öppen klass spåren. Funderar på att gå en kurs i sök med Eva-Karin och sen har jag ju byggt agility hinder i sommar som jag hoppas att jag kan hitta en plats att förvara och träna på. Och lydnad, både allmän och tävlings, står ju alltid på programmet. Planen var ju att jag skulle göra en hemsida i sommar men vi får se när det blir.......