Spår, passivitet och skärsår

Nu har vi lagt spår själva vid två tillfällen, i helgen och idag. Det är jättekul men lite tricky att veta vad man ska göra i olika situationer. Jag har länsat biblioteken  på spårböcker och ägnar allt för mycket tid åt dem och skrämmande lite tid till de böcker som bör läsas inför den med rasande tempo analkande 20p tentan.

I måndags var vi och tränade passivitet på Holmsunds Brukshundsklubb. Mamma Tuffa, Yra och "mormor" Bibbi var där och tränade. Kullbror Zico och matte Inger var där och passivitetstränade de med. Det var snorkallt så dunjackan åkte fram! Idag, två dagar senare, har man gått i T-shirt och svettats. April.

image151
Inger och jag på planen med våra lydiga hundar, ha, ha!

image152
Mamma Tuffa (som efter klen röda-ögon korrigering har fått Weimaraner ögon istället för henens vanliga bruna fina. )

Igår när vi kom hem efter kvällspromenad så blödde Elliott från ena baktassen. Ett litet skärsår var orsaken men det var inte djupt så jag hoppas att det läker fint av sig självt. Och appropå sår och skära så har matte idag för första gången jobbat med skalpell och sedan sytt ihop, vi tog bort födelsemärken och andra hudförändringar. Nervöst innan (jag skar bort ett födelsemärke osm satt på halsen) men roligt! Alltid skönt att ha gjort något första gången så att man vet att man klarar av det.

Valpkurs: Femte tillfället

Bakom varje framgångsrik kvinna står en man...Eller hur det nu var? I alla fall så brukar jag (Henrik) följa med på valpkursen och inta en lite mer passiv roll som fotograf och åskådare, vilket passar mig alldeles ypperligt. De moment som vovvarna fick öva på idag var bl.a gå fot, stanna kvar och inkallning. Alla hundarna skötte sig mycket bra, det enda som jag möjligen kan anmärka på är Elliotts fula ovana att skälla. Ivrigt påhejad och stöttad av kullbrodern Zico bildar de en fruktad duo som aldrig är rädd för att ta till skall. Nog om detta. Dagen till ära var Bibbis dotter Lena med istället för Åke och efter de praktiska momenten höll hon i teorin, dagens ämne var vård och skötsel. Till sin hjälp hade hon sin lilla dvärgpudel Jojje, som verkligen visade på stort tålamod och svansviftande när Lena pratade och instruerade. Det blev i alla fall en mycket lyckad eftermiddag, och som ni kan se på bilderna så lyckades jag även denna lördag få till några hyfsade bilder trots att mina kamerakunskaper inte sträcker sig längre än till autoinställningen. /Husse
 

image144
Elliott sitter duktigt kvar......

image145
...och när matte kommer tillbaka blir det godis!

image146
Lena visade hur fot ser ut på elitnivå med sin hund Manne......

image147
...och vi tittade på och kände att vi hade en bit kvar. Hundarna studerade också och vi hoppas att de såg och lärde :)

image150
Här övar vi ligg och att stanna kvar liggandes medan matte reser sig upp.


Spår

Idag provade vi på personspår för första gången. Vi åkte ut till Åke och Bibbi i Piparböle och lade spår tillsammans med brorsorna Zico och Terrace under instruktion av Åke. Alla fattade hur de skulle göra och det var jättekul. Mycket skönt  att ha fått hjälp så här första gången så att man kan fortsätta själv hemma. Elliott tyckte i början att det var väldigt jobbig när någon gick iväg och lade spår, det spelade ingen roll vem det var, lämnar någon "flocken" blir han orolig. Men han lugnade ner sig till slut.

image141
I början på spår två.

image142
Instruktion av Åke.

image143
Jag och lillskrutten. Alla bilder är tagna av Bibbi.

Utflykt till grottan med Stina och Calle

Igår åkte jag och Elliott ut på en eftermiddagsutflykt tillsammans med Stina och Calle. Det var lugnt och skönt med en härlig utsikt och vi stannade en bra bit in på kvällen. En bra avslutning på helgen........


image136
Cigarrgreppet, frekvent använt av denne man. Fina utsikten bakom. Långa fina spiror oxå, ha, ha!

image137
Gobiten med en av hans pinnar, denna modell större.

image138
Men titta så söt man kan vara!

image139
Har försökt hitta bra ord för att beskriva detta nosparti men hittar inga. Fick ett bud på Långben vilket jag tycker var bättre än mitt delfin-förslag :)

Valpkurs: Fjärde tillfället

Idag har det varit världens väder, soligt och jättevarmt. Och dags för valpkurs. Elliott var inte i sin bästa form, det var varmt och alla "sitt" resulterade i ligg med tungan ute. Gå fint gick inte fint utan fult. Vi provade på apport och inte helt oväntat var det inga som helst problem att springa fram och ta dummyn men att sedan komma tillbaka och ffa lämna tillbaka den var inte lika kul. Tricket som fungerade för mig och många av de andra var att springa runt hörnet på byggnaden där vi håller till. Så en efter en försvann vi bakom hörnet........det såg kul ut!

Vi provade på vilt igen: kråka, fasan och orre. Elliott fick ta kråkan och det gick bra men sedan tuggade han på orren så då fick han inte bära något mer. Efter kursen så for de andra valparna hem så då fick lillen busa lite med mamma Tuffa och Yra och Cilla. Henrik var inte med idag så jag har inga bilder från kursen och de jag tog på Tuffa och Elliott blev suddiga allihop, supertrist. Och ändå så hade jag inställningen "Barn och djur". Fast jag måste erkänna att någonstans ändrades inställningen utan mitt vetande till "Lövverk" så det kan vara orsaken. Kanske. Får nog ta och läsa igenom den där kameramanualen snart så jag kan göra egna inställnignar och inte maska på de förinställda programmen.........

Vi har köpt några dummiesar av Bibbi så nu kan vi träna lite hemma med stora dummisar, inte bara valpstorleken. Att komma tillbaka var han duktig på förut men nu blir det att träna inomhus ett tag så att det sitter bättre innan vi går ut.

         
Suddiga bilder på Elliott och Tuffa, Cilla syns i bakgrunden.


image135
Måste bara sätta in en bild på Oliver som inte fått synas en enda gång på denna sida, orättvist. Men här är han lilla älsklingen. Oliver är en mycket speciell katt med stora kärleksbehov. Han är rädd för glassbilen och lägger sig under madrassen i sängen när den kommer. Han har kommit på tricket för att få oss att vakna när han vill gå ut när vi sover vilket vanligt vis infaller mellan 2-5 på natten. Förut jamade han i två timmar. Nu jamar han en gång sedan går han direkt till orkidéerna på nattygsborden och slår på blommorna med tassen. Det fungerar varje natt, husse och matte vaknar direkt men det närmaste ut han kommer är ut ur sovrummet. Då har han iof sig en arsenal med andra trick (bla att gå tillbaka till trick ett: jama i en evighet) men ibland får vi sova en stund till. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om alla hans egenheter :) Leo och Oliver var ju våra första små älsklingar och jag hör ofta mig själv prata alldeles för mycket om dem för att omvärlden skulle vara intresserade. Vänta bara tills jag får barn....... :)


Påskhelg

Nu är vi tillbaka efter en härlig påskhelg hemma i Luleå. Vi njöt av den snö som var kvar, gömde oss för vindarna och fick faktiskt stunder med sol. Helgen inleddes med att Elliott satte i sig någon blomma och började dregla massor och hade diarré som kunde liknas vid att sätta på kranen så som det sprutade. Ni kanske anar trenden i denna blogg, varje vecka får ni veta vad Elliott har satt i sig och hur det går. Efter kontakt med Bibbi och veterinären var det avvakta som gällde och in till djursjukhuset ifall han blev sämre. Som tur var blev han inte det utan var uppe och sprang hela tiden och slutade dregla. Däremot så försökte vi få i honom mycket vätska så att han inte skulle bli uttorkad. Det gick fin-fint och ledde till att han kissade MASSOR, även inomhus. Tyvärr siktade han alla tre gångerna (inomhus alltså, utomhus var antalet tvåsiffrigt) in sig på dyraste mattan i huset. Stackars mamma, det kissas alltid i vårat hus de korta stunder vi är hemma. När katterna var små kissade en utav dem (vi misstänker starkt Oliver) i mammas säng på hennes duntäcke. När vi tvättat det kissade han på det igen :) Så den enda dagen vi var hos mamma, som för övrigt aldrig träffat Elliott,  var han sjuk och kissade inne på mattan x3. Resten av tiden då vi var hos Henriks föräldrar skötte han sig exemplariskt. Ja, förutom hans stöldförsök som till antalet inte går att räkna. Suck. Men vi hade honom lös mycket och han var jätteduktig. När vi stannade och grillade kom det en annan familj med en hund som var lös, de inte hade koll på sin hund så den travade nästan ända fram till oss men lillkillen stannade kvar hos oss ändå. Duktiga, duktiga vännen! Det var iof sig en tax så det är oklart om han förstod att det var en hund......

image126
Tjohoo!!!

image127
Våran blivande spårhund........

image128
Promenad på berget med "flocken". Jättekul tyckte lilleman och kastade sig mellan stock och stenar.

image129
Fikapaus för oss, pinnpaus för Elliott.

dimage130
Mys i soffan med husse och "belöningsleksaken" som vi har vid träning. Stulen säger matte. Hittad i en väska säger Elliott.

Morgonpromenad i skogen

Idag var det ombytta roller, husse for till jobbet och jag stannade hemma. Såklart var det minusgrader (minst en iallafall, kanske) och blåste. Vi tog en morgonpromenad i skogen.

     
Tokryck!!! Han fick tre stycken denna promenad.

image116


image117


Efter lunch gick vi i en annan  skog. (roligare text än så här blir det inte idag, är inte i mitt mest kreativa tillstånd...)
image119


     
Stilstudie vid Nydalasjöns utlopp. Sista bilden rasade lite av isen och Elliott sprang förskräckt därifrån :)


image125 

Utställning i Nordmaling

Så var det dags för våran allra första utställning. Vi kom dit och sen väntade vi. Och väntade. Och väntade. Däremellan hade jag lite panik , eller inte panik men jag var iallafall lite oroad. Utställningen var i ett ridhus och i ridhus har det funnits hästar och hästar bajsar. Elliott gillar bajs. När vi övade innan vi skulle in satte han nosen som en plog i backen och släpades med i andra änden av kopplet. inte så som vi övat riktigt. Väl i ringen var han så duktig och fick en HP!

"Hane 5 månader av mycket bra typ. Maskulint vackert huvud med bra uttryck. Härligt nosparti, bra hals, mycket bra förbröst och härlig benstomme. Bra pälskvalitet. Välvinklad. Rör sig bra men slarvar fortfarande i sina rörelser. Mycket trevligt temperament. Välvisad."
Domare: Maria Palmquist

 
Elliotts stackars rosett efter hans framfart. Bara för att jag ville ha ett sådant här kort på Elliott med rosetten bredvid sig som jag har sett alla andra ha.........det blev slutet för den rosetten.

image105
BAJS!!!! Jag vill ha BAJS!!!!  

image106
Finaste killen i världen men VAD har hänt med mattes hår?

image107

image108
Ha ha! Spökhunden Elliott.... Husse hade problem med kamerainställningen.

image109
Världens finaste hund med sin första rosett. Detta är det enda bildbevis vi har på hur den en gång såg ut....

Tack Bibbi för hjälp med mini-trimmning, lån av koppel, för att du kom och tittade på och allt annat!

Grattis även till valpkurskompisen Wilma som blev BIG 3 bland valparna! Du var superfin!