Sammanfattning tävlingslydnadskurs

Nu är lydnadskursen slut :(

Tänkte skriva ner några av de saker jag lärt mig och lite insikter. De kommer inte i någon strukturerad ordning :) Har säkert skrivit det förut men kursen har ju byggt på att vi själva väljer moment och kriterier att öva på. Vid kurstillfället har sedan alla ekipage fått några minuter var att visa hur de gått framåt och visa/fråga där de har problem. De andra hundarna har under tiden suttit i bilen för att fokusera på varje hunds inlärning och inte på störningsträning. Vi har inte heller gått igenom de olika momenten utan litteraturen har vi fått läsa själv. Däremot har vi pratat mycket om träningsläge, timing, kriterier och belöning mm. 

  • Planering. Jag måste planera alla moment mycket bättre och veta exakt vad och hur jag ska göra och vilka mina kriterier är. Det blir så mycket lättare att se när det blir fel och veta att jag inte ska belöna då. Det blir ju lätt att hunden får godis vid väldigt olika utföranden av uppgiften......

  • Att planera alla delmomenten samt ihoplänkningen på en gång. Det går snabbare än vad man tror. Ibland funkar det på en gång och då efter några upprepningar kan man ju gå vidare och då kan det ju vara bra att veta hur....

  • Om det blir fel.... kallar vi det att hunden blir "lurad" och avbryter säger glatt - Nu blev du lurad/Nu blev det fel! och viftar lite med godisen eller leksaker för att visa hunden vad den gick miste om. Låter kanske konstigt när jag bara skriver det så här men för mig har det funkat jättebra. Det har gett mig en helt annan säkerhet i vad jag ska göra när det blir fel. Tidigare visste jag nog inte riktigt vad jag skulle göra, inte säga nej men inom mig blev jag nog förtvivlad och fylldes snabbt av att det här kommer aldrig gå och gud vad jag är dålig och gör fel mm. Nu kan jag istället byta känslan från negativ eftersom jag vet exakt hur jag ska göra. Det här har oxå gjort att jag inte behöver oroa mig för att han ska gå upp i varv och försöka lugna ner honom hela tiden utan vi kör på och jag jagar upp honom ibland med leksak som belöning, retar honom osv och han har kvar tempot och energin men försöker ändå göra rätt. Skulle han börja skälla går jag bara därifrån, han ska söka upp mig och vilja träna. 

  • 80% av gångerna ska det funka, fungerar det 100% är det för lätt för hunden! Något att alltid ha med sig, speciellt för mig som har en förmåga att nöta samma grej länge och inte inse att det är dags att gå vidare.

  • Att tidigt ta in störning! Vänta inte tills hela momentet är klart utan när en del i momentet är klart kan man träna det med störning. 

  • Att börja tidigt med att kedja ihop de delmoment man lärt in, inte nödvändigtvis till färdiga moment utan det kan vara ex ingång + fritt följ några meter. Detta för att hunden ska lära sig att göra saker efter varandra samt att den då inte heller får belöning förrän båda delarna är gjorda. 

  • Funkar det inte, fundera alltid på om belöning är tillräcklig?

  • Variera belöningen! För oss blir det mest godis och leksak eftersom han tenderar att gå över styr när vi kampar (att han är en liten brukshund har jag ju fått höra om honom) men poängen är ju att lydnadsträning ska vara som en lek så några gånger med godis och sen woah -leksak eller att jag springer och leker med honom utan leksak. 
Denna lista kommer nog fyllas på eftersom och kanske även redigeras då jag känner att jag just nu inte är i mitt mest pedagogiska tillstånd. Ev blir det en fortsättningskurs till våren och fram till dess kommer vi att ha en träningsgrupp med några av dem som var med från kursen och förhoppningsvis få hjälp med instruktör någon gång ibland. 

Fram till nästa fredag är det tentaläsning så inga uppdateringar så att ni vet. Elliott kommer få en ack så trist vecka, matte är inte bra på att tentaplugga och leva som vanligt utan vill försvinna från allt vardagsbestyr helt.......Jag lovar att ta igen det sen. När tentan är klar ska vi ligga i med spårapport-träningen så att vi kan börja träna spår innan snön kommer. Det skulle vara skönt att komma en bit på vägen med spåret eftersom planen är att gå sök-kurs till våren och då är det ju bra att ha befäst spåret. Agilityn ligger vi lågt med, hindrena är ju byggda men det är nog att ha i huvudet (mitt huvud alltså, för Elliotts del skulle det säkert gå bra) med lydnaden och spårträningen........


Tiden går för fort!

Idag har jag varit barnvakt så inte så mycket hundträning tyvärr, det var intensivt nog. Den lille heter Hilmer och är 6 pigga månader. Han kan krypa och jag upptäckte snabbt att vårat hem inte är så helt barnsäkert. Hilmer älskar hundar och hade inget emot Elliotts pussar. När vi var ute och gick och passerade andra hundar kiknar han av skratt :) Elliott är däremot inte så bra på att gå med barnvagn. Han tyckte även det var lite väl mycket fokus på den lilla och var rätt skällig och så stundvis.

I måndagsnatt typ, körde vi ett träningspass i lekparken. Findus var med och utnämde sig själv till störning. Han låg under en bänk och tryckte och när jag gick förbi efter att ha satt Elliot och skulle gå coh kalla in så skuttade han fram och duttade till mig på benet. Fotgående - han springer fram och duttar till en paff Elliott :) Fot gåendet går iallafall mkt bättre, jag har bytt godishand, har nu i höger vilket gör att han går fint med huvudet "runt" mitt ben utan att sacka. 

I går kväll tränade vi greppandet om apporten under lekmässiga former. Hade fått tips om en metod av Anders, kursledaren, men den tyckte jag inte funkade så vi gick från att jag höll den framför (det kan han ju sen innan) och sedan allt längre ner innan han skulle plocka från backen. Det fattade han snabbt eftersom vi övat  med spårpinnarna på samma sätt. Sedan lade jag den längre och längre bort och till slut  kunde vi kasta iväg den, dock utan kvarsittande utan det är mkt lek och belöning när han greppar. Han tenderar dock till att greppa den i "bollarna" på sidorna. Imorgon blir det sista-chansen träning innan det är dags för det sista kurstillfället. Fattar inte vart dagarna tar vägen...........

Någon mer spårapport träning har det inte blivit, jag säger så mkt som jag inte håller..... eller förresten körde vi en kortis i skogen tidigare i veckan och det gick nog ganska bra men känner att jag måste läsa på hur det nu var jag skulle gå vidare innan jag fortsätter :)



Intensiva helg......

Alltså, det är så himla kul när det funkar när man tränar!!! Vilken kick! När det inte funkar har jag ju i och för sig en förmåga att tro att det aaaaaaldrig kommer funka....... Tränade iallafall med spårapporten idag, det funkade ju som sagt inte sist men nu gick det galant. Tränade inomhus först och när det funkade flyttade vi ut på gräsplätten och fortsatte. Ibland tar det ett tag innan han tar den men det kom igång. I slutet lade jag den runt en buske och gick med honom vid sidan dit och han plockade upp den direkt när vi kom dit!!!! Så imorgon går vi ut i lillskogen och fortsätter. Tanken är ju att vi ska träna in upplockandet av spårapporterna innan det blir fler spår och när det väl blir spår så blir det korta och med fokus på pinnarna. Han har redan så stort intresse för spåret så tanken är att få honom att tycka det är roligt att leta pinnar längs spåret. Vi får se....

Vi har hunnit med flera kurstillfällen. Det har lossnat till slut med att komma vidare och han har nu fin fart i både inkallning och apportering. Har dock inte satt ihop det ännu utan tränar farten för sig. Han kan även ingång med apporten i munnen. Han har ju inte varit störtförtjust i plastapporten jag har direkt och inte velat röra sig med den i munnen (stå still och hålla går ju bra, det har vi ju övat) så vi har kört med tross och dummie istället. Men det har kommit eftersom och i lördags när vi tränade lade jag kopplet och apporten på marken och så skulle vi börja med att träna inkallning och fotgående. Då springen lilltoken bort och tar apporten i munnen och springer runt på hela planen jätteglad, runt de andra kursdeltagarna för att liksom visa - titta vad jag har!  Så det var ju kul, även fast han stack så kunde jag ju inte bli arg när han gjorde framsteg på ett annat plan. Vad som oxå är kul/lustigt är följande. Elliott har alltid haft problem med att komma tillbaka med dummisarna/eksakerna när vi tränar och leker. Vi har jobbat jättemycket på detta och nu kommer han och spottar ut dem 1-2 meter ifrån oss vilket i allafall är framsteg. Men när vi övar fart med apporten, då springer han mot mig med den i munnen, så får han ju klick på drygt halva sträckan och då släpper han den inte utan släpper den bredvid mig ÄVEN fast jag belönar med boll bakåt (dvs kastar den direkt efter klicket). Skumt. I fotgåendet finns fortfarande tendens till att sacka men tydligen så sackar jag oxå / förväntar mig att han ska sacka vilket syns i mitt kroppsspråk. Träna, träna....

Till på torsdag ska vi träna på fotgåendet och om det funkar börja med svängar (en i taget). Håller på att öva in stegordningen i svängarna på mig själv så att det inte ska låsa sig helt när jag väl tar med hunden i det hela....Ska öva på fart på kortare sträckor i både inkallning och apportering  och kanske sätta ihop inkallningen. Apporteringen måste vi öva gripandet innan vi sätter ihop. Kedja ihop lite av det vi kan ska vi oxå försöka göra, dvs inte nödvändigtvis hela moment men så att han får göra två saker i rad innan han får belöning. Tex fotgående följt av en ingång/inkallning och sedan belöning. 

Min lillasyster har varit här tors-må så jag känner att jag inte hunnit träna så mycket de senaste dagarna så vi får se vad vi hinner åstadkomma till på torsdag som är sista kurstillfället :( Som tur är är flera av de andra intresserade av att starta en träningsgrupp så det känns jättekul, jag trivs verkligen med dem, vi har skitkul på träningarna. Kanske kommer vi få hjälp någon gång då och då av mer erfarna inom klubben, vi skulle höra med träningskommittén. Kul!



Upp och ner

Ja, jag trallar på med lydnadsträningen och det går upp och ner. Förra veckan på kursen var han så himla duktig! De två första gångerna har han ju mer varit helt galen men nu börjar han lugna sig lite (och lära sig att de som tittar på inte är så himla roliga). Vi har börjat åka dit ett tag innan och går en långpromis i skogen först för att sedan hinna träna lite själva på planen innan alla kommer. Vi var först ut (vi tränar ju en hund i taget) och Elliott ville inte alls kissa utan bara komma in på planen där vi hade så roligt sist, de andra hade inte kommit ut ur klubbstugan ännu så det var inte de som drog, så himla roligt. Momenten vi tränat på visade han upp jättebra så jag var så himla nöjd!

Nu försöker jag ju gå vidare. Och det går väl inge vidare. Försöker jobba upp farten i inkallning och med apport i munnen men det går inte bra. Jag tycker ju inte att det borde vara problem med en hund som Elliott men han spänner sig och tror att det ska hända något på väg in, typ boll, annat kommando eller jag vet inte. Han har värsta Borde Collie stuket, hukar sig och travar mot mig istället för att springa järnet. Har försökt tagga honom med boll bakåt men det lossnar inte när vi tränar lydnad. Däremot gör han helt fantastiska inkallningar när vi är ute i skogen nu sen vi börjat träna så mycket. Måste nog tänka och tänka om.......

Han har iallafall lärt sig ingång med apport i munnen något så när, i början spottade han ut den så fort jag vill någon annat än att han bara skulle stå med den i munnen. Vanliga ingången går snabbare och snabbare. Har tyvärr upptäckt att jag inte kan träna inomhus med honom, golvet är så halt så han gör allt så himla sakta så vi har flyttat ut på lilla uteplatsen. 

Starten på fritt följ har lossnat, tyvärr på bekostnad av vanliga fritt följet. Nu tror han att han inte behöver gå så många steg, efter tio steg börjar han sacka efter och tycker att det ska komma belöning.....suck. 
 
Hade tänkt gå spår förra veckan men det blåste så himla mycket. Denna veckan har jag blivit helt såld på Canis sida och läst gamla reportage bla ett om hur man lär dem plocka upp pinnarna/apporterna. Så nu ska vi jobba på det innan vi börjar gå spår. Det går tyvärr inte heller så bra (tränade första gången idag). De är så tuggvänliga och ligger de på marken tar han dem i munnen och lägger sig ner själv för att tugga på dem. Lämnar jag från handen går det bra, då tittar han på mig och jag vet att han vill tugga men han vet att han inte får så han håller sig. Annat är det som sagt när den ligger på marken. Men Rom byggdes inte på en dag så vi kommer kämpa på.....

Idag var vi på en liten utflykt till havet, jätteskoj tyckte Elliott som glatt skuttade omkring. Vi tränade lite på stranden med varmkorv som belöning - redan uppvarvad av lek och med korv som belöning gick fria följet jättebra.


Morgonpasset i P3. Här tränas ingångar.



Att han sitter är inte det viktiga utan att han kommer till denna position.


Woah, det sitter något där bak!!!!


Jag försöker nå den.....


Nästan!


Satsa järnet nu!


Yes!!! It´s mine!!! I dubbel bemärkelse.......


Go-pojkarna var inne mycket förra veckan , de tycker INTE om när det blåser.