Valpkurs: Extrapass

Igår hade vi det allra sista passet på valpkursen. Det var ett extrapass då det var så få som kunde komma på den egentliga sista dagen.

Vi gick två personspår var. Elliott fick först gå typ ett apellspår som förra gången. 300m och två vilnklar så att spåret går som ett U, 100m på varje sträcka. Sista vinkeln blev väl kanske mer av en böj än en vinkel då jag helt plötsligt (!) hamnat ganska nära vägen och inte hade 100m att gå utan att jag korsade den. I spåret låg två leksaker. Andra spåret var rakt  fram 200m och sedan en vinkel til höger. Här hade jag lagt ut två spårapporter i vanlig "pinnmodell".
Elliott var het som vanligt, det är underligt hur svettig man kan bli av att bli runtsläpad i skogen. Han gick iallafall jättebra. Tappade bort sig på två ställen på första spåret men hittade tillbaka och fortsatte utan problem. Det andra gick oxå bra, han gick på sidan av spåret ibland, han går ju lite "flackigt" ännu. Han markerade den första pinnen men tog den inte så Åke Busade meassor med den och kastade den sedan så han fick ta den. Den andra hittade han men tog inte (om jag minns rätt, blev plötsligt osäker. Närminnet är kort i tentaperioder, huvudet är fullt av så mycket annat) så jag busade med den. Han hittade iallafal spårslutet här oxå och Åke var jättenöjd med honom. Själva tyckte jag oxå han var jätteduktig såklart och det är skänt att ha någon som går med en och kan betrakta och säga vad de tycker. Ska jag vara ärlig så märker jag inte riktigt allt vad som händer då jag är mycket upptagen med att fokusera på var jag sätter fötterna så jag inte faller på näsan där jag dras med i högt tempo i kuperad skogsterräng. Längtar tills jag får spårlina så jag kan gå bakom och studera killen där framme bättre. Apropå det så har jag nu beställt både sele och lina och lite andra saker så nu väntar jag med spänning. Varför kan sakerna inte bara komma i brevlådan typ direkt efter man beställt, det är så JOBBIGT att behöva vänta flera dagar!

            
  Zico                      Inger, Zico o truten    Eva och Terrace          Eva, Terrace o truten

Sedan fick de bära fågel igen, kråka och trut. Inga problem för någon utan dem. Elliott släppte till och med fågeln frivilligt efter erbjudande om korv! Efter det bar det iväg till vattnet för lite vattenapportering. Det blev inte lika mycket simmande denna gång då antalet hundar var fler och det blev mycket bus och kamp om dummysarna istället. Scenariot blev ofta att en hund simmade ut och tog dummyn och kvar på stranden stod resterande i gänget och väntade tills "hämtaren" kom nära och då skulle alla ta ifrån den stackars simmaren dummyn. Sedan började jakten på den som till slut tog den. Så vi kopplade hundarna så att lille Terrace som inte hade simmat förr kunde få prova. Elliott var lite osäker i början men kom sedan ihåg hur man gjorde. Vattedummys är även de beställda.

image181
Dummyn är kastad (i övre vänstra hörnet). Den är till Tuffa som snällt sitter och väntar till vänster om Bibbi. Redan i vattnet är Zico, storsimmaren. Elliott strax bakom tillsammans med Morris. Längst bak står lille Terrace  som inte simmat förut, utom en incident när kompis Nisse som hoppade i "isvatten" och Terrace glatt ovetandes skuttade efter. I slutet av kvällen blev det några typiska valpsimtag för honom med. Plask, plask!

image182
Elliott på väg in med dummyn i ett klassiskt handväskegrepp.

Det är tråkigt att valpkursen är slut men träningen slutar ju inte för det. I sommar ska vi börja lite med apportering och träffas ute hos Åke och Bibbi då med. Sedan är det valpträff i juli. DET ska verkligen bli kul! Då kommer Zeke och Castor upp med sina ägare som vi aldrig träffat. Ser verkligen fram emot att träffas allihop och göra roliga saker tillsammans.

Första simturen

Ikväll åkte vi ut till Åke och Bibbi på simskola. Elliott har varit ut och plaskat i vattnet tidigare, samlat in pinnar och traskat runt men aldrig simmat. Nu var vi på en plats där det inte var långgrunt utan blev djupt efter någon meter. Det var även en kant ner till själva vattnet vilken var läskig i början tyckte killarna. Med var mamma Tuffa och Yra för att visa hur det skulle gå till samt för att hämta dummysar som hamnade för långt ut. Elliott var inte den enda nybörjaren utan Morris från valpkursen var oxå där.

image170
Så här såg det ut i början. Matte, matte jag nååååår inte!!! Elliott till vänster och Morris till höger.

image171
Men snart vågade Elliott sig ut och fick hämta lite längre varje gång. Sin första långa tog han när Bibbi kastade en dummy till Yra men Elliott kastade sig ut och hämtade den! Han blev snabbt väldigt tänd på detta nya roliga och gav sig iväg sig efter alla dummys som kastades och stod och spanade längs strandkanten efter nya dummysar.

image172
Morris vågade sig oxå ut men Elliott hade svårt att låta någon annan hämta. Här "hjälper" han till.

image173
Mamma Tuffa fick hämta några och Elliott simmade efter och "tog över" dummyn som mamma var snäll nog att släppa. Tuffa till vänster och Elliott till höger.

image174
Lilleman var så stolt varje gång han kom tillbaka. Ville inte lämna dummyn till matte utan sprang runt med den med svansen högt och visade Tuffa och Yra hur duktig han var.

image175
Det vi måste träna mycket på: att komam tillbaka och LÄMNA dummyn till matte. "Nä matte, den här är min. Du får simma ut och hämta en egen"

Långhelg och skogspromenad

Idag tyckte vädergudarna att det var färdigregnat så vi packade bilen och åkte ut i skogen för att Elliott skulle få springa på ett större område än lillskogen här intill. Vi kom till ett litet sandtag och killen blev helt galen, tokryck! Och som det barn han är så konsumerades även stora mängder sand. Med sand på hela nosen hade han själv fixat en snabb make over - till en Tollare! Han fick gå ett spår som jag lagt innan vi gick iväg men det gick väl sådär, han flackar väldigt och missade de två pinnarna jag lagt ut i spåret. Märker att vi måste jobba mer på lydnaden oxå, han var duktig i början men det brister när han hittar intressantare saker att göra.

I helgen var vi uppe i Luleå och Henrik fick träffa sitt syskonbarn Nora för första gången. Det var jätteskönt att komma bort ett tag även fast jag var tvungen att plugga mellan varven. Vi åt god mat och tog det lugnt. Elliott fick vara ute mycket och njöt han med. Katterna fick inte vara ute alls och njöt inte fullt lika mycket. Å andra sidan fick de äta nyfångad kokt gädda. Elliott fick oxå äta men hans andel kom upp tillsammans med en kattleksak som han lyckats sätta i sig på ett besök hon Henriks syster och deras nyfödda lilla Nora.

image166
Hmmm, märker att många av mina bilder ser ut ungefär såhär. Men det är så mycekt lättare att ta bilder när han står stilla. Och han blir ju lite större för vart fototillfälle :)


image168
Notera fanan han har fått på svansen samt hans fina byxor! Man kan även lägga märke till älgbajset som han numera låter vara. Av alla bajs han har provat - hundbajs, kattbajs, harlortar, hästbajs, renspillning, fågelskit och älgbajs - tycker han bäst om hundbajs och hästbajs. Hundbajs selekteras dock ut i något märkligt system, en del är väldigt åtråvärt medan annat lämnas ifred. Hästbajs går bra vilket som.

image169
Söt-Nora i morbror Henriks famn! Här 1½ vecka gammal.


Valpkurs: Skogspass

Sista valpkurstilfället var tänkt att vara ett dubbelpass ute i skogen men då endast tre ekipage kunde komma hade vi ett enkelpass men på samma tema. Vi lade personspår, viltspår (utan blod), och fick se på när Åke och Bibbi visade sök, budföring samt de moment som ingår i jaktprov.

Då Elliott gått lite spår inna lade jag något som skulle likna ett appellspår dvs ca 300m format som ett U. Vi hade innan stegat 100m och jag får väl erkänna att mitt spår kanske inte blev riktigt 300 m. Det kom en stig i vägen opch jag ville inte korsa den. Det tog ett litet tag innan han tog spåret och han var väldigt het (som vanligt) och flackade en del i början men vi kom fram till slutmålet med alla snitslarna nertagna.

Viltspåret började med en stunds nosande och funderande i "älggropen" som vi gjort. Men sedan tog han spåret, lugnare än personspåret. När vi kom fram till klöven var han mycket suspekt men nyfiken. Ta den ville han INTE. Matte busade med klöven och drog den i snöret och Ellitot skuttade efter och intog klassisk lekställning. Men ville fortfarande INTE ta den. Till slut plockade jag upp den och bar den tillbaka. Elliott skuttade bredvid och höll i snöret som klöven var bunden i och nafsade lite i den ibland men varje gång jag provade se om han ville ta den tyckte han att matte kunde fortsätta bära "det där". Men när vi var 10-15m ifrån de andra som stod och väntade, då tog han den plötsligt och var så stolt!

image157
Elliott i början av viltspåret, fortfarande fundersam......

image158
Titta vad jag hittade!

image159
Lite dragkamp för att höja intresset. Maskulin och kraftfull kroppsställning han har intagit......

image161
Budföring.

image162
Åke klär på Yra inför söket.

image163
Titta vad som låg i skogen!!!

Valpkurs: Sjätte tillfället

Här kommer en rapport från det senaste valpkurstillfället. Denna gång var det femkamp som stod på programmet. Vi gick tipsrunda, hade korvsökning på tid, gick balansgång med potentiell vild valp på sidan, gick kontaktslalom och hade Golden-race. Alla moment gick strålande för samtliga deltagare trots vissa tvivel hos förarna då en del av momenten förklarades. Efteråt var det teori med stress samt hunden och lagen på schemat. Det blev även prisutdelning med leksaker och godis.

image154
Korvletning på tid .

image155
Balansgång/hinderbana med valp.

image156
Vårat lag bestående av mig, Elliott, Jessica och Morris.

Sedan detta kurstillfälle har jag och Elliott varit på resande fot. Vi åkte upp till Luleå där jag skulle ha praktik så Elliott har åkt tåg för första gången. Lite läskigt tyckte han men efter ett par timmar kunde han slappna av och lägga sig, visserligen mitt i gången men han var ganska lugn iallafall. Han skulle dock hälsa på ALLA som gick förbi. Väl i Luleå fick han följa med mig till kompisar och på besök här och var så vi tog det lugnt med träningen då jag tyckte det räckte med alla nya miljöer. På väg hem fick vi åka buss in till stan och sedan gå genom stan en bit med ryggsäck och väska men han var så duktig så! Tågresan ner fick vi en egen liten djurkupe som vi kunde stänga dörrana om så då kunde han vara mer "fri". Han ägnade tiden åt att städa under sätena, där fanns allt möjligt smaskens :) Väl hemma tar vi det lugnt några dagar till och laddar inför helgens dubbelpass i skogen med valpkursen.......