Tillbaka

Nu är jag tillbaka efter 10 dagar i hemtrakterna i Norrbotten. De flesta spenderades ute i skärgården där vi plockade bär och svamp, jobbade på renoveringen av stugan, fiskade och bastade. Som vanligt är det skönt att komma ut till stugan, då den är pytte-pytte liten blir det ju att man spenderar den mesta tiden utomhus. Det finns ju inte el eller vatten och det är så skönt att gå "back to basic" lite, tända ljus och hämta vatten ur brunnen. Det mest dramatiska som hände var att det fastnade en fågel i näten en av dagarna vi fiskade. Den hade fastnat så att den hade huvudet under vattnet och var väldigt medtagen när vi kom fram till den. När vi slitit sönder nätet för att få loss den så hängde den bara med huvudet och jag trodde att den var död. Men efter ett tag så blinkade den och när den suttit i mitt knä ett tag och fått hämta sig så började den visa vad den tyckte om att jag höll i den och bet och bet min jacka och väste mot mig. Så när det piggnat till lite till så släppte vi den igen. Självklart hann den bajsa i min famn, det verkar vara en av fåglars starkaste reaktion. 1. Jag är i fara! 2. Bajsa! 3. Vad ska jag göra? Alla fåglar jag någonsin försökt hjälpa har i alla fall bajsat på mig (utom en duvhök, men de kanske har lite mer värdighet/är lite smartare vad vet jag?) Det var i alla fall den närmaste djurkontakt jag fick under dessa dagar eftersom jag lämnat alla pojkarna hemma. Och självklart var batterierna slut i kameran just då annars hade det funnits en bild på mig med den lilla svärtan i famnen.

I kväll var det lydnadsträning och jag missade ju en gång förra veckan eftersom jag var borta så vi hade ju inte hunnit träna så mycket. Men nu är jag laddad igen och vet precis vad vi ska träna på till nästa gång. Jag har valt dessa moment:

1. Fritt följ (surprise!) som jag delar in i: 
    -position sittande bredvid mig med kontakt
    -position gående bredvid mig med kontakt
    -starten dvs första steget/n då han tenderar att förlora kontakten och titta rakt fram.
Kanske hinner vi sätta ihop dem...

2. Ingång: att hitta rätt position helt enkelt. Jag har tidigare kört med "följ min hand" metoden men ska försöka lära honom att söka upp själv utan hjälper (alltså inte ta bort hjälpen utan prova en ny metod). Förhoppningsvis hinner det utvecklas till en inkallning....

3. Apporteringen: och då endast hålla-fast delen som ju är svårt för pojken min. Så ingen loss-träning alls, jag ska inte ens säga loss utan bara fokusera på att hålla kvar. 

Förra gången som jag missade tog de upp att man bara bör hålla på med 2-3 moment i taget. Hm.Jag duttar ju runt och nosar på lite av varje. Lär honom att lägga sig snabbt eftersom vi inte har kört igång med läggande under gång. Lite kryp. Lite ställande under gång. Försök till fjärrdirigering (det går inte så bra) osv. Så det får jag kanske tänka på......




Måla farmorstugan.......


Vi eldade upp allt skräp och ris en vacker kväll.
    

Tuffa tider och djur man får på köpet

De senaste dagarna har inte varit de bästa ur djurägarsynpunkt. Söndag- och måndagsnatt hade Elliott diarré så jag var ut med honom två gånger varje natt. Han fick gå på ris och buljong-diet för att magen skulle bli bättre. När Henrik kom hem på tisdag kväll hade han lyckats komma åt buljongpaketet och ätit upp det. Alltså inte en buljongtärning utan ett helt paket med buljongtärningar. Han drack en hel del vatten kan jag tala om. Och sedan ännu mer. Denna natt gick vi upp fem gånger för att gå ut. Han hade dock ingen diarré men kissade ofantliga mängder så klart. På onsdagen spydde han tre gånger. Behöver jag säga något mer...........

När jag höll på att mysa med honom i veckan så upptäcker jag en j-kla fästing som kryper omkring på honom!!!! Det var hans allra första fästing. Och vi hade inte ens varit i skärgården. När då börjar leta hittar jag ett lopp-djur (det såg inte riktigt ut som de vanliga lopporna som vi har STOR erfarenhet av) på huvudet på honom. Det tog liksom aldrig slut! Hur som helst så hittade vi inga fler inneboende så det var nog bara någon som hade fastnat i pälsen.

På en promenad i skogen tidigare i veckan så såg jag hur Elliott flög upp med huvudet ur blåbärsriset så jag sprang dit och tog tag i halsbandet och mycket riktigt - där låg en huggorm och väste och gjorde utfall. När jag stod där hörde jag att det väste typ överallt och såg att det låg en annan huggorm bredvid, lika aggressiv den. Jag stannade inte för att ta reda på hur många de var utan drog bort Elliott under kanske inte de mest pedagogiska former. Jag växlade mellan att säga NEJ med barsk röst och pipa och försöka traumatisera det som hade hänt. Hmmmm, jag vet inte riktigt om budskapet gick fram........

Ikväll har vi Lydnadstävlingskursen för första gången!


Ja, det har varit mycket de senaste dagarna.....


Klart för kursstart

Efter en låååååång väntan på brukshundsklubben i Holmsund utan att få några besken fick vi äntligen göra allmänlydnadspasset - provet för att få se om vi skulle få vara med på tävlingslydnadskursen eller inte. Elliott klarade sig bra och i fick även träffa kursledaren då det var han som höll i testet. Han verkar bra, han verkar också se och förstå Elliott bra. Så nu längtar vi till på torsdag!

Glömde skriva att vi övade på några agility-hinder efter lydnadsträningen i torsdags. Henrik var ju med och kunde hjälpa, många hinder behöver man ju hjälp på. När vi övade på balansbommen (alltså inte gungbrädan) så gick vi på varsin sida för att vara "stöd" (vi tog såklart inte i honom) och när han kommit ner så gick vi vidare för att se vad vi skulle göra sen. När jag vände mig om hade han då sprungit upp på den igen och gick hela vägen tillbaka helt själv! Gissar att man inte ska ta den från båda hållen sådär men jag tyckte han var duktig som vågade gå helt själv, vi har bara provat den två gånger totalt. Och det visar ju på att han tycker det är kul :) Har hämtat hem några oranga vägpinnar som legat och skräpat på en äng (har inte riktigt kunnat bestämma mig för om jag gjort något jag inte får eller inte......men de har ju legat där hur länge som helst) för att börja träna slalom. Vi kom ju inte med på någon agilitykurs i höst men jag har ju bok så jag ska försöka lära honom några hinder och lite handling. Hemma har jag ju tre hinder, rockring som får fungera som däck samt vägpinnarna till slalom då. Och så har vi börjat klicka in target-matta för kontaktfältsträning.

Imorgon hoppas vi på fint väder så att det blir en skön dag i skogen!

Rapport

Igår var tog Henrik och jag med Elliott ut för hans första rapport-övning. Han tyckte det var jättekul och vi tycker att det känns jättekul att ha något vi kan träna tillsammans! Rapport är ännu en sak som jag aldrig trodde jag skulle hålla på med men som nu känns helt rätt. Jag tror att Elliott passar utmärkt, han har farten, viljan, fysiken, drivet och spårintresset/kunskapen. Det är väl det där med att vara tyst och uppbunden mellan varven som kan ställa till problem. Och störningar i form av människor på vägen. Men siktet är inte inställt på tävling än så länge utan vi gör förövningar och börjar sedan träna och så får vi se hur det går. Går det bra så kanske vi börjar tävla..... annars har vi det som trevlig sysselsättning i skogen med "flocken". Elliott får ju dessutom motion och hjärngympa.

När vi kom tillbaka åkte vi iväg till Ön för att träna lydnad. Elliott gick superbra, har köpt en träningsleksak som komplemment till godis och han fokuserar stenhårt på mig då. Tricket är bara att inte jaga upp honom för mycket/kasta den för långt för då kan han falla tillbaka i gamla olater och springa iväg med den i hopp om att man ska jaga honom. Det gick bra utom när jag gick iväg och tränade och husse satt kvar med andra hundar och hundägare vid kanten, då sprang han dit en gång och jag blev nog inte tillräckligt arg....hmmm, det är så lätt att se EFTERÅT vad man gör för fel och inte i stunden......

På söndag ska vi göra Allmänlydnadspasset i Holmsund för att se om vi är kvalar in så att vi får vara med på tävlingslydnadskursen. Det kan gå hur som helst. Han kan ju momenten men det är en ny plats, nya människor och nya hundar. Och då vet man ju aldrig. Hur snopet skulle det inte vara ifall vi inte klarar oss så att vi inte får vara med? Jag har sett fram emot denna kurs massor....... vi får helt enkelt hoppas på att det går bra :)

Nostalgibilder på världens finaste hund!












Kvällspromenad

Vid kvällspromenaden följde Findus med. Hade tänkt gå en långis men nu gick vi bara till en skog en bit bort och strosade runt. Findus är klart intresserad av vad Elliott gör hela tiden och blir mycket ängslig när han försvinner, han ser nog upp till honom som en storebror :) Elliott fick fyra tokryck, han tyckte nog det var kul att Findus följde med. Eller så var det den nya reflexvästen jag köpte idag. Han har en reflexsele redan men jag ville ha en med mycket tyg så att den även fungerar dagtid i skogen nu när älgjakten är igång. Köpte den på Clas Ohlsson för 29kr, ett fynd!

Det började skymma så bilderna är inte av topp-kvalité direkt.....

Elliott i sin nya reflexväst.




Så här bra syns han bara med hjälp av det "orangea"


Lilleman som följde med.


Findus tar en paus, Elliott rullar sig i bakgrunden.


Findus och Elliott


Hmm, lite suddig bild men det ger en uppfattning om vilket gullig syn jag har framför mig när Findus följer med, två små rumpor som travar bredvid varandra (Findus är den grå sudden till vänster om Elliott)