I veckan ...

I veckan har vi gått två viltspår. Det ena lade jag en av de morgnar då det regnade. Första biten gick över ett kalhygge sedan skog med både moss/ormbunksvegetation och senare vanligt blåbärsris för att sedan gå in en liten bit på ettt annat kalhygge innan slutet sattes en bit in i skogen. I första skogsdelen gjorde jag en återgång. På kvällen gick vi spåret och det var hur mycket mygg som helst! Kalhyggesdelen i början gick inte alls bra utan jag valde efter ett tag att sätta honom på spåret där det gick in i skogen. Det var lite irrigt men han klarade sig till återgången där jag efter ett tag satte honom på spåret igen. Sedan gick det bra tills kalhyggesdelen igen som han klarade ut efter lite ringning. Tyvärr så missade han spårslutet och tog upp mitt spår som jag gått för att komma tillbaka till vägen. Som tur var upptäckte jag det (jag har ju slutat snitsla eftersom han varje gång han kommer till en snitsel hoppar upp och touchar den med nosen och sedan spårar vidare. Så nu används klädnypor istället vilket resulterar i att jag allt som oftast inte har någon aning om vi är rätt eller inte eftersom de inte syns förrän man är någon meter ifrån) och tog tillbaka honom så att han fick prova igen och då hittade han klöven. Inget toppenspår alltså. 

Det andra spåret lade jag igår morse och det började på ängsmark innan det gick ut på moss/sankmark (inte riktigt meningen, jag tyckte att han skulle spåra på lite andra marker än skog så jag gick ut och fann mig själv ha vatten upp över anklarna. Och man kan ju inte vända om utan det var bara att fortsätta) och sedan in i skogen igen. En återgång fanns även denna gång. På kvällen gick vi spåret och han klarade våtmarken utan problem (jag hade stövlar denna gång) och skogspartiet kryssade han väl lite mycket ibland och jag upplever det som irrigt men han klarade återgången perfekt! När vi nådde klöven gick knuten inte upp så vi jobbade hårt ett tag för att få lös den från trädet. Mycket bättre detta spår alltså. Det hann börja skymma så de där klädnyporna såg jag verkligen inte skymten av förrän jag var alldeles bredvid dem. Det är lustigt när man går och blir sådär nervös och jag undrar om vi är helt ute och cyklar och sen tittar man ner och har en klädnypa precis vid handen. 

Jag läste i Marita Carlssons "Träna viltspår - öppen klass" och där står det på ett ställe:

"Vissa individer av olika raser söker vittringen mer eller mindre ovanför marken....en hund som spårar ovan markytan kan vid vissa vindförhållanden spåra kryssande. Detta arbetssätt kan upplevas som lite irrande och av ett virrvarr på spårsträckan av hundföraren. Dessa hundar är svårlästa men ofta inte mindre spårnoga."

Sådär, där har vi ju Elliott. Kryssande med nosen ovanför marken? Svar ja! Lite irrande och virrvarrig? Svar ja! Svårlästa? Svar ja! (jag tror att vi är helt borta medan han har stenkoll, ska bara kolla så att han inte missar något ) Hon skriver även att domaren ska ta hänsyn till att det finns hundar som spårar på detta sätt men vi får väl se. Det känns som att de flesta vill att de ska gå sakta med nosen i spåret hela tiden och inte avvika. Vi får väl se imorgon då vi ska gå ett ordinarie öppenklass spår med Dreverklubben. Spännande och nervöst! 

Lägligt nog upptäckte vi orsaken till att han slickat så mycket på sin tass bla. Han har en period slickat sig på lår och ben och tass och jag har kollat huden och försökt kolla tassarna och mellan klorna men lilleman är ju väldigt rädd om sina tassar så jag har inte sett något. Men igår lyckade Henrik se att han hade någon mellan två tår. Det ser ut som en varblåsa, fast ganska platt, av en tio-örings storlek. Inget mellan de andra tårna. Kanske har vi inte lyckats skölja bort allt grus så det har skavt? Jodopaxade och gjorde omlägg med bomull och strumpa så att han inte skulle slicka så mkt. Han lärde sig snabbt att han inte fick bita på strumpan. Var på väg flera gånger men hejdade sig och tittade upp på oss som att "javisst ja, he, he, jag fick ju inte bita...." Vi får se hur det blir. Strumpan åkte av på promenaden och det känns som en sådan här situation där det kanske bara blir bökigare att ha strumpa till ett så litet sår. Ska prova att bara tvätta och ha  strumpa inomhus så att han inte kan slicka men köra utan på promenader. Eftersom det är lördag kan jag ju inte ringa veterinär och fråga heller.


Här är lite bilder från midsommar som jag inte lagt in:

Elliott går på vatten...


Grabbarna fiskar. Elliott fick inte vara med eftersom han placerar sig ute i vattnet precis i kastzonen. Henrik håller i en gädda som han rensade och kokad till katterna - som inte ville ha!




Elliotts bästiskompis FIa


Elliott fick prova på att leka med freesbee. Kul!


Grabbarna grillade medan vi tjejer fixade i köket. Klyschigt värre men det blev en riktigt god middag!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback